niedziela, 9 marca 2014

Baklazan

Dzis zachcialo mi sie zrobic balkazan zapiekany w piekarniku.Kupilam 3 baklazany,a ze byly wieksze przekroilam je na pol.Odkroilam koncowki i poroilam je w plasterki.W miedzy czasie zaczelam przygotowywac sos pomidorowy i ciasto(podobne do nalesnikowego),ja ciasto przygotowuje,ze najpierw roztrzepuje jajka a potem powoli dodaje make,jak jest zageste dodaje troche wody,do ciasta dodaje tez sol.Zanurzam w tym ciescie plasterki baklazana i smaze na oleju.Jak mam juz wszystkie usmazone,biore blaszke,na spod wlewam troche sosu pomidorowego,rozprowadzam po calej blaszce i posypuje serem tarkowanym,a potem ukladam usmazony baklazan na calej blaszce,potem polewam sosem rozprowadzajac po calej blaszce i posypuje serem,i tak powtarzam az zapelni sie blaszka.Na wierzchu polewam sosem i posypuje serem i wstawiam do piekarnika na okolo 20 minut,potem wylaczam piekarnik,ale nie wyjmuje bo w ten sposob sie osusza troche.Mozna jesc na goraco i na zimno.Ja nie kroje w kawalki,a zdejmuje plasterk po plasterku.A oto baklazan: